Van professionals


Doeltreffend houthakken in de hitte en op grote hoogte

Het is een warme, droge, verafgelegen locatie, hoog in de bergen. Op de steile hellingen worden grote bomen in hoog tempo gekapt. Het is een ruige omgeving die zware eisen stelt aan zowel de houthakkers als aan hun machines. Jaime Wagenfuhr en zijn zoon Graham genieten met volle teugen van elke minuut. Kettingzagen met de zelfregelende carburateur AutoTune zorgen ervoor dat ze ongehinderd en doeltreffend kunnen werken, op elke hoogte en bij elke temperatuur.

We bevinden ons hoog in de bergen bij Rainbow Lake, zo'n veertig kilometer ten westen van de stad Redding in het noorden van Californië, aan de westkust van de Verenigde Staten. Jaime Wagenfuhr bedient de knoppen van een lader. Hij stapelt grote boomstammen op, in afwachting van de trucks die de stammen langs de bochtige, stoffige bergwegen naar beneden brengen.

Dat Jaime in het bos terechtkwam, was puur toeval. Hij had een poosje in Los Angeles gewoond en gewerkt, maar besloot om terug te keren naar zijn roots. Hij had een baan nodig en kwam in contact met een vriend die iemand zocht die met een kettingzaag kon werken.

"Je ziet elke dag resultaat"

"Dat was 30 jaar geleden en ik ben er nog steeds," zegt hij tevreden. Maar tegenwoordig heeft Jamie Wagenfuhr zijn eigen houthakkersbedrijf.

"Ik ben graag buiten in deze schitterende omgeving. Het is zwaar werk, maar het is ook leuk en dankbaar werk. Aan het einde van de dag zie je de resultaten van wat je hebt gedaan."

Zijn zoon Graham is het met hem eens. Hij is al sinds zijn kinderjaren in het bos te vinden en heeft het vak geleidelijk geleerd. Hij is nu een van de mensen die alle bomen vellen en de takken trimmen voordat de stammen aan de zware kabels van een speciale bosbouwmachine de helling worden opgetrokken.

Forestry work around the Rainbow Lake in California

Het klimaat vormt een pittige uitdaging

"Hoe is het mogelijk dat je niet kunt houden van een plek als deze?" vraagt Graham, terwijl hij uitkijkt over de vallei en intussen de ketting van één van de kettingzagen slijpt.

"Maar hoewel het groen en het uitzicht schitterend zijn waar je ook kijkt, is het gebied behoorlijk ruig. Er staan meer dan genoeg verraderlijke eiken die al gauw een levensgevaarlijke situatie opleveren als je een misrekening maakt bij het vellen," vertelt Jaime. Het klimaat vormt ook een pittige uitdaging. In de zomer stijgt de temperatuur vaak tot boven de 50 graden. En dan zijn er ook nog de hoogteverschillen. De ene week werken Jaime, Graham en de anderen in de vallei. De week daarop werken ze op veel grotere hoogte.

Past zich aan aan de hoogte, de temperatuur en de brandstof

Om deze wisselende omstandigheden het hoofd te bieden, is de Husqvarna 562 XP AutoTune opgenomen in het assortiment van de Wagenfuhrs. Autotune is een functie die altijd zorgt voor optimale prestaties van de motor door de carburateur automatisch aan te passen aan de actuele omstandigheden. De motor wordt nauwkeurig afgesteld op verschillen in hoogte en temperatuur, waardoor de motor altijd perfect draait, ook als u van brandstoftype wisselt (bv. naar een brandstof met een hoger ethanolpercentage).

"Meestal als we op een hoogte van meer dan 1300 meter werken, zoals nu, moeten we de motor aanpassen. Maar dat hoeft nu niet meer. De zaag past zichzelf aan en werkt prima op elke hoogte," vertelt Jaime.

"De zaag start altijd snel en draait als een zonnetje. Hij is ook veel scherper dan veel andere zagen van dit formaat," aldus Graham.

Gebruikt al 25 jaar zagen van Husqvarna

De Wagenfuhrs gebruiken uitsluitend zagen van Husqvarna. Jamies oog viel op Husqvarna omdat zijn schoonvader jaren geleden een tweedehands Husqvarna zaag kocht om balken te zagen.

"Voor zover ik weet, maakt Husqvarna al 25 jaar goede zagen. De bedrijfskosten zijn laag, want ze gaan zelden kapot. Als je voortdurend je zagen moet vervangen, krijg je een bedrijf niet op poten."

"Het is van cruciaal belang dat de zaag altijd werkt. Tijd is geld. Alles werkt goed en je kunt efficiënt werken," voegt Graham eraan toe.

Ook al is het nog steeds zwaar werk, de werkomstandigheden zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Toen Jaime Wagenfuhr zijn bedrijf begon, waren er geen wegen.

"Het kostte ons elke dag twee uur om de berg op te komen om bomen te vellen," vertelt Jaime.

Hoe lang denk je dat je kunt doorgaan met houthakken?

"Waarschijnlijk totdat ik het echt niet meer kan. Maar ik ben nog best jong, dus dat duurt nog wel even. En anders steun ik met alle plezier Graham als hij in de toekomst het bedrijf wil voortzetten."

Graham Wagenfuhr

Gerelateerde artikelen

 • No use stock image
  Van professionals

  De stem van de boomprofessionals van vandaag

  De wereld van de boomteelt en bosbouw van vandaag is levendig met fascinerende discussies. En bij Husqvarna luisteren en leren we voortdurend. Daarom willen we een gemeenschappelijke ruimte bieden voor interessante en relevante content om de industrie en het werk van boomprofessionals te verbeteren.

 • Van professionals

  WLC 2018 Starts August 2nd!

  The 33rd World Logging Championships will begin in Lillehammer, Norway on August 2, with more than 100 loggers participating this year for the World Logging Championship title. New for this round of the WLC is a seperate women's class, in which one woman from each country can compete. Women still have the possibility to compete in the regular elite and junior class.

  Husqvarna will once again be participating with our competitors using the 576 XP, 572 XP and 372 XP championship chainsaws to compete in their challenges! 

  As always, the WLC will be divided into different individual disciplines plus the exciting team relay race, which are inspired by the same procedures as the professionals exercise in their everyday work. These include tree felling, fitting another chain, bucking by combined cuts, precision bucking and limbing. 

  Join us for three days of competition to crown this year’s Logging Champions of the World.

  Husqvarna will be providing updates straight from Lilleheammer, so be sure to ‘like’ our Facebook page and become a fan to get all your updates.

 • Kiah Martin, Australian arborist
  Van professionals

  Alles onder controle – Kiah Martin over haar reputatie als beste boomverzorger ter wereld

  Weet u nog hoe u als kind in bomen klom? Sommige mensen blijven in bomen klimmen en worden boomverzorger. En sommigen daarvan worden de besten ter wereld. Een van die superprofs is Kiah Martin, wereldkampioen boomverzorging uit Melbourne. Dit is haar verhaal.