Gazononderhoud


Behandeling van mos en dood materiaal in gazons

Door mos en dood materiaal kan uw gazon minder lang meegaan, is het niet sterk genoeg voor sport en andere activiteiten en kan het gras, in het slechtste geval, wegkwijnen en doodgaan. Hierna vindt u tips van Husqvarna voor verwijdering van mos en dood materiaal en het gereedschap hiervoor, zoals cultivators.

Mos is de laag dood plantmateriaal die zich ontwikkelt tussen het gebied met groene vegetatie en het grondoppervlak. Als uw gazon tien jaar oud is, dan is die laag inmiddels waarschijnlijk al gegroeid tot 30-40 millimeter.

Waar komt dit dode materiaal vandaan?

Het ontwikkelt zich in uw gazon wanneer organisch afval sneller wordt geproduceerd dan het kan worden afgebroken. Dit heeft een aantal redenen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:
 1. Te hoge dichtheid van het gras, als gevolg van het gebruik van moderne, uiterst efficiënte grasvariëteiten.
 2. Lage biologische activiteit als gevolg van arme grond met weinig humus in de groeilaag van het gras.
 3. Een te laag pH-gehalte, vaak veroorzaakt door meststof met een hoge zuurgraad.
 4. Te veel gras - meer dan het microleven aan kan - vaak veroorzaakt door overbemesting.

Wanneer wordt dood materiaal een probleem?

Een dunne laag dood materiaal kan fungeren als isolatie en een veerkrachtige laag vormen die voordelig kan zijn voor het gazon. Maar zodra de laag dikker wordt dan 5 millimeter verandert de functie van het gras. Naarmate het water moeilijker doordringt, groeien de wortels dichter onder het oppervlak en nemen de wortelmassa en de zuurstofuitwisseling af. Het gras wordt dan minder duurzaam en is niet meer bestand tegen sport en andere activiteiten. Het risico dat het gras doodgaat, wordt groter en sommige grasvariëteiten kunnen niet overleven.

De voordelen van verwijdering van de dode laag

Wanneer u de laag dood materiaal en mos verwijdert, wordt uw gazon dichter, met een betere zuurstofuitwisseling. Het water kan beter doordringen tot de wortels, er groeit minder onkruid en er is minder kans op ziekten. Dit maakt het gras duurzamer, omdat de wortelmassa groeit en de wortels dieper groeien.


Professionell scarifier

Wanneer verwijdert u mos en dood materiaal?

Als u in een deel van de wereld woont waarin de seizoenen wisselen, kunt u mos en dood materiaal het beste in het late voorjaar of in de vroege herfst verwijderen, als het gras goed groeit. Verwijder mos en dood materiaal niet vroeg in de lente of tijdens droge perioden, want dan is het microleven intensief en lopen de onbeschermde wortels een groter risico op uitdroging.

Flail blades

Mos en dood materiaal verwijderen

Maai het gras en verzamel het gemaaide gras voordat u de grond gaat loswerken of ontmossen. Kies vervolgens de machine en de gereedschappen die het meest geschikt zijn voor uw type gazon. Voor grasoppervlakken van minder dan 5000 m² wordt bijna altijd een cultivator met of zonder opvangbak gebruikt. Voor grotere oppervlakken kunt u een getrokken cultivatorunit gebruiken. Deze units hebben vaak een geïntegreerde opvangbak.

Spring tines

Klepelmessen en veertanden

Een cultivator kan worden voorzien van klepelmessen, waarmee mos en dood materiaal effectief worden verwijderd. De roterende messen mogen niet dieper dan 1 tot 2 millimeter de grond in gaan, om het gras niet te beschadigen. In kwetsbare gebieden, zoals siergazons, kunt u voorzichtiger werken met veertanden, die ook niet dieper dan 1 tot 2 millimeter de grond in gaan. Het effect is minder duidelijk dan wanneer u klepelmessen gebruikt.

Delta blades

Deltamessen

Met deltamessen snijdt u de zijwaartse graswortels af en bestrijdt u onkruid effectief. Deze messen mogen niet dieper in de aarde gaan dan 7 tot 10 millimeter, maar ze zijn bijzonder doeltreffend. In warmere landen is het cultiveren met deltamessen een belangrijke manier om het effect van irrigatie te verbeteren. Deze methode zorgt ervoor dat het water doordringt tot de wortels van het gras.

Na het cultiveren

Als u klaar bent, verwijdert u het materiaal dat is losgemaakt. U kunt het composteren, hoewel de afbraak langer duurt dan bij ander tuinafval, of in de gft-container gooien. Het is een goed idee om het gras vervolgens te bemesten en te besproeien.

Gerelateerde artikelen

 • R 152SV with BioClip cover
  Gazononderhoud

  Gras en bladeren mulchen

  U kunt zowel tijd als geld besparen door gemaaid gras en bladeren op uw gazon te mulchen. Wij hebben een aantal goede tips om uw gazon te mulchen met gemaaid gras en bladeren.

 • Grass-E-043
  Gazononderhoud

  Hoe u uw gazon besproeit

  De juiste hoeveelheid water is van cruciaal belang voor een groen en gezond gazon. Hierna vindt u enkele tips om uw gras perfect gehydrateerd te houden.