Gazononderhoud


Gras en bladeren mulchen

U kunt zowel tijd als geld besparen door gemaaid gras en bladeren op uw gazon te mulchen. Wij hebben een aantal goede tips om uw gazon te mulchen met gemaaid gras en bladeren.

Mulchen is een uitstekende manier om gevallen bladeren en restanten gemaaid gras op te ruimen. Met een maaidek mulchen betekent dat na de eerste keer maaien het afgemaaide gras en het blad wordt teruggeworpen in het maaidek en dan nog een keer door de messen gaat. Op die manier wordt het afval fijngesneden.

Effecten van mulchen

Mulchen van gras en blad heeft tal van positieve effecten, zoals besparing van tijd en geld, maar ook de kwaliteit van het gras verbetert en het gazon ziet er aantrekkelijker uit. De voordelen van mulchen:

 1. Afval wordt omgezet in voedingsstoffen, waardoor er minder bemest hoeft te worden
 2. Microleven wordt verbeterd
 3. Humuslaag wordt dikker
 4. Afval hoeft niet te worden gecomposteerd of verwijderd; dat is positief, want gemaaid gras weggooien vormt een extra belasting voor de toch al overvolle stortplaatsen
BioClip feature film 2m9s 16:9 MASTER

Wanneer mulchen

Het is raadzaam om alleen te mulchen als er actief microleven in de grond is. Dit betekent dat de temperatuur in de oppervlaktelaag van de grond ten minste 6 graden Celsius moet zijn. Als u regelmatig mulcht in een periode dat het gras niet groeit, bijvoorbeeld in de warme zomermaanden of in de late herfst als u in een streek woont met wisselende seizoenen, wordt er nauwelijks materiaal afgebroken. Het risico op de ontwikkeling van een laag dood materiaal wordt daardoor groter.

Gemaaid gras mulchen

Gras bevat 80 tot 85% water, waardoor het snel wordt afgebroken en nauwelijks afval achterlaat, in tegenstelling tot restanten van andere dode planten. De afbraak van grasresten verloopt het snelst als telkens slechts een derde van de grasspriet wordt afgemaaid. Er mag in elk geval nooit meer dan de helft van de grasspriet worden afgemaaid, want dit verhoogt het risico op uitdroging omdat de plant dan te veel vocht verliest.

Mulchen van blad

Bij het mulchen van blad kunt u tijd en geld besparen door bladeren die in heggen, bloembedden en op paden zijn gevallen eerst op het open gazon te blazen, zodat u deze met de zitmaaier met mulchunit kunt versnipperen.


Wanneer blad bij elkaar harken

Bedenk wel dat mulchen het traditionele blad harken niet helemaal kan vervangen. Het is daarom raadzaam om de resterende bladeren bij elkaar te harken nadat u de laatste keer van het seizoen het gras hebt gemaaid, de temperatuur van de grond onder 6 graden Celsius ligt en het gras niet meer groeit. Anders wordt het risico op schimmelvorming in de winter groter.

Blad mulchen in verschillende delen van de wereld

Afhankelijk van het klimaat dient u bij het mulchen met verschillende dingen rekening te houden. In Noord-Europa is het bijvoorbeeld belangrijk om bij het mulchen van blad niet te vergeten dat maar een klein deel van het blad valt voordat de vorst zijn intrede doet, en het grootste deel erna. Door het gras in de herfst een paar centimeter langer te laten groeien dan normaal, kunt u - gedurende een korte periode - meer bladresten mulchen, omdat de gemulchte restanten in het wat langere gras verdwijnen.

Gerelateerde artikelen

 • DT 22
  Gazononderhoud

  Behandeling van mos en dood materiaal in gazons

  Door mos en dood materiaal kan uw gazon minder lang meegaan, is het niet sterk genoeg voor sport en andere activiteiten en kan het gras, in het slechtste geval, wegkwijnen en doodgaan. Hierna vindt u tips van Husqvarna voor verwijdering van mos en dood materiaal en het gereedschap hiervoor, zoals cultivators.

 • Grass-E-043
  Gazononderhoud

  Hoe u uw gazon besproeit

  De juiste hoeveelheid water is van cruciaal belang voor een groen en gezond gazon. Hierna vindt u enkele tips om uw gras perfect gehydrateerd te houden.