Gazononderhoud


Hoe u uw gazon besproeit

De juiste hoeveelheid water is van cruciaal belang voor een groen en gezond gazon. Hierna vindt u enkele tips om uw gras perfect gehydrateerd te houden.

Een te droog gazon kan bruin en kwetsbaar worden of zelfs doodgaan. Aan de andere kant drukt te veel water de lucht uit de grond, waardoor het gras geen zuurstof krijgt en kan gaan rotten. Het geheim van een prachtig gazon is om het gras altijd net vochtig genoeg te houden. U bereikt het beste resultaat door zorgvuldig, maar niet te vaak te sproeien.

Tekenen van uitdroging

In sommige klimaten, zoals bijvoorbeeld in Noord-Europa, hoeft er niet of nauwelijks te worden gesproeid. Maar in warmere en drogere delen van de wereld moet het gras regelmatig worden besproeid om niet uit te drogen. Tekenen van te weinig vocht in uw gazon:

 • Het gras verandert van kleur: het wordt eerst lichtgroen en vervolgens geel
 • De grassprieten krullen om en verschrompelen
 • Uw voetafdrukken blijven langer zichtbaar in het gras

Wanneer besproeien?

’s Ochtends vroeg is het ideale moment om het gras van de meeste gazons te besproeien. Het gras heeft de hele dag de tijd om te drogen en het water verdampt niet meteen, omdat de zon het gazon nog niet heeft verwarmd. Maar de minste verspilling bereikt u door ’s nachts te sproeien. Wees voorzichtig met de hoeveelheid water; het gras mag niet de hele nacht nat blijven, want dan ontstaat een vochtige atmosfeer, de perfecte omgeving voor schimmelvorming.

Hoe vaak en hoeveel?

Als er geen regen valt, moet het gazon twee keer per week worden gesproeid, elke keer 10 tot 15 millimeter. Als het gras steeds te weinig water krijgt, wordt het wortelsysteem naar de oppervlakte gedwongen, waar het water is. Daardoor wordt het gras nog gevoeliger voor droogte. Gebruik een regenmeter om de hoeveelheid water te controleren die op het gras terechtkomt. Zorg ook dat u de watertoevoer aanpast aan het type grond waarop het gras groeit, zodat het water tijdens het sproeien de tijd krijgt om in de grond te dringen.


Welke apparatuur moet u gebruiken?

Met een sproeisysteem houdt u uw tuin op een gemakkelijke en comfortabele manier voldoende vochtig. De sproeiers kunnen in de grond worden aangebracht, op standaards staan of tijdens het sproeien door de tuin worden verplaatst. Als u de sproeiers op een computersysteem aansluit, kunt u zelfs met vakantie in de veilige wetenschap dat er voor uw gazon en planten wordt gezorgd.

Veel gazons bevatten plekken die meer water nodig hebben dan de rest van het gazon. Zet een regenton neer en gebruik het opgevangen water om deze plekken met de hand water te geven.

Sprinkler system for watering the lawn

Gerelateerde artikelen

 • DT 22
  Gazononderhoud

  Behandeling van mos en dood materiaal in gazons

  Door mos en dood materiaal kan uw gazon minder lang meegaan, is het niet sterk genoeg voor sport en andere activiteiten en kan het gras, in het slechtste geval, wegkwijnen en doodgaan. Hierna vindt u tips van Husqvarna voor verwijdering van mos en dood materiaal en het gereedschap hiervoor, zoals cultivators.

 • R 152SV with BioClip cover
  Gazononderhoud

  Gras en bladeren mulchen

  U kunt zowel tijd als geld besparen door gemaaid gras en bladeren op uw gazon te mulchen. Wij hebben een aantal goede tips om uw gazon te mulchen met gemaaid gras en bladeren.