Aan de slag

Uw gazon renoveren door middel van doorzaaien

Wanneer het onkruidbestrijdingsmiddel niet werkt en de bruine plekken steeds groter worden, twijfelt u er al gauw aan of het ooit nog goed komt met uw gazon. Maar er is hoop. U kunt altijd opnieuw beginnen door uw gazon te renoveren.

Renoveren volgens de behoefte van de grond

  • Tijd: Afhankelijk van de grootte van het gazon en de gebruikte machines
  • Omvang van het werk: Midden
  • Niveau: Uitgebreid

Voordat u aan de slag gaat

Zaaien of graszoden? Beslis hoe u uw gazon wilt herstellen - nieuwe graszaden of nieuwe graszoden - door te bepalen hoe erg uw gazon beschadigd is. Als minder dan 40% van het gazon dood is, is zaaien voldoende.

Waarom herstellen? Probeer te achterhalen waarom het gazon er slecht aan toe is. Dit is van belang bij het kiezen van nieuwe graszaden en kan gevolgen hebben voor andere beslissingen tijdens de renovatie.

Schat de omvang van het werk in. Probeer vooraf in te schatten hoeveel werk het herstel met zich meebrengt. Moet u een verticuteermachine huren? Wilt u een strooiwagen gebruiken? Moet u een professional inhuren voor bepaalde werkzaamheden?

Er zit verschil tussen het repareren van uw gazon door nieuwe graszaden toe te voegen en door opnieuw te beginnen met nieuwe graszoden. Als meer dan 40% van het gras in uw gazon beschadigd is, kunt u het beste kiezen voor de tweede optie, maar als minder dan 40% van het gazon beschadigd is of bedekt is door onkruid, is goed doorzaaien (meer graszaden toevoegen aan de bestaande grasplanten) voldoende. In dit artikel richten we ons op het renoveren van het gazon door middel van doorzaaien. We worden bijgestaan door Jan Karlsson, expert in commerciële gazons & tuinen bij Husqvarna. Als hij u één tip mag geven is het dat u een bodemtest laat uitvoeren - verzamel wat aarde en stuur deze naar een laboratorium. Veel particulieren slaan deze stap over omdat ze het niet weten. Of om kosten te besparen. Maar feitelijk is beginnen met een bodemtest een goede investering.

"Als je de grond niet analyseert, weet je nooit wat nodig is voor betering. Je blijft misschien bemesten, zonder dat er verbetering optreedt. Een bodemtest geeft aan wat er gedaan moet worden, maar ook wat er niet gedaan moet worden. Het levert een rendabel actieplan op", legt Karlsson uit.

Het uitvoeren van een bodemtest varieert in verschillende delen van de wereld, maar commerciële laboratoriums voeren ze gewoonlijk ook uit. Het lab geeft u een gedetailleerde procedure die van pas komt wanneer u doorgaat met het repareren van uw gazon.

1. Beslis wanneer u het gazon wilt renoveren


Het seizoen voor renovatie varieert afhankelijk van waar u woont, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem warm genoeg is, zodat de graszaden kunnen kiemen en groeien. Dit betekent dat de temperatuur van de grond minimaal 10° Celsius moet zijn.
"Een vaste regel is dat u wacht tot na de eerste keer maaien van het seizoen, wanneer het gazon groen is geworden en u weet dat het gras weer groeit", merkt Karlsson op.

2. Bepaal waarom het gazon er slecht aan toe is


Als u kunt ontdekken waarom uw gazon verslechterd is, kunt u deze kennis gebruiken om de juiste beslissingen te nemen tijdens de herstelwerkzamheden. Als uw gazon bijvoorbeeld is uitgedund vanwege groeiende bomen die het gazon overschaduwen en water en voedingsstoffen wegnemen, moet u graszaden kiezen die geschikt zijn voor in de schaduw. U kunt er ook voor kiezen om de bomen terug te snoeien, waardoor het gazon meer zonlicht en regenwater krijgt.

"U kunt al wat informatie verzamelen door naar het gazon te kijken, maar ik raad ten zeerste aan om een goede bodemtest uit te voeren", zegt Karlsson.

3. Onkruid, dood materiaal en mos verwijderen


Begin de feitelijke renovatie door onkruid, vooral meerjarig onkruid, te verwijderen met een onkruidbestrijdingsmiddel of met de hand. Dit voorkomt dat andere planten wedijveren met uw nieuwe gras. Als u onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt, moet u de etiketten zorgvuldig lezen en de instructies opvolgen. Bij de meeste producten kunt u binnen zeven dagen zaaien, maar bij sommige onkruidbestrijdingsmiddelen duurt het drie tot zes weken voordat graszaden beginnen te kiemen.

Controleer de staat van het mos en dode materiaal door een kleine plag van een aantal centimeters uit te graven. Als de sponsachtige laag meer dan twee centimeter dik is wanneer u deze indrukt, moet het gazon geverticuteerd worden. Als uw gazon meer dan 300 m² groot is, kunt u het beste een ontmosser of een verticale maaier met een cultivator gebruiken. Voor kleinere gazons is een verticuteerhark voldoende.

Dead grass

4. De grond voorbereiden


Naast het verwijderen van dood materiaal en mos kan een verticale maaier met een cultivator ook worden gebruikt om het zaaibed voor te bereiden op nieuwe graszaden. Rijd over het gehele gazon met de tanden zo ingesteld dat ze ongeveer 0,5 - 1,5 centimeter in de grond dringen, hark vervolgens het losgemaakte materiaal bijeen en verwijder het. Een andere manier om de grond voor te bereiden is uitvoerig verticuteren. Als u voor deze methode kiest, moet u 3-5 keer over het gehele gazon rijden om alle grond goed te verticuteren. Het beste resultaat wordt echter verkregen door beide bovenstaande methodes toe te passen: verticuteren gevolgd door verticaal maaien. Dit zal de watertoevoer naar graszaden en groeiende zaailingen aanzienlijk verbeteren.

"Grond die te compact of te hard is vormt een veelvoorkomend probleem voor tuinbezitters. Hierdoor komen water en zuurstof moeilijk bij de wortels van de grasplanten, waardoor ze slecht groeien. Een verticuteermachine zorgt ervoor dat lucht en water in de grond kunnen dringen en een verticale maaier met een cultivator splijt de grasplanten, waardoor meer planten en een dikker gazon ontstaan."

5. Het gazon bewateren


Graszaden en zaailingen hebben water nodig om te kunnen kiemen en wortelen. De grond hoeft niet drassig te zijn, maar zorg ervoor dat hij ten minste vochtig is. Als het gazon droog aanvoelt en er weinig regen voorspeld wordt, zet u vóór het zaaien de sproeier een paar dagen 1-2 uur aan om een waterreserve in de grond aan te leggen.

"Het is erg belangrijk dat uw gazon gelijkmatig wordt voorzien van water. Als dat het geval is en de temperatuur van de grond redelijk is, bent u goed op weg", legt Karlsson uit.

Husqvarna Garden Tractor with scarifier attachment

6. Bemesting gebruiken


Bemesting bevordert het kiemen en de groei van nieuwe zaden en zaailingen, daarom moet het net voor het zaaien worden gedaan. Gebruik een meststof met langzaam vrijkomende stikstof. Na een grondtest weet u of uw gazon behoefte heeft aan extra fosfor en kalium.

Husqvarna Garden Tractor with spreader attachment

7. Zaaien


Als uw gazon in relatief goede staat verkeert, kunt u dezelfde graszaden gebruiken als voorheen. Als u een grondtest hebt gedaan, weet u welke zaden gebruikt moeten worden.

U kunt de zaden handmatig zaaien, maar als u er zeker van wilt zijn dat ze gelijkmatig verdeeld worden kunt u het beste een strooier gebruiken.

"Sommige strooiers kunnen aan de cultivator worden gekoppeld. Ik adviseer een centrifugale strooier", zegt Karlsson.

Grass seeds

8. Genieten


"U hoeft helemaal niet te wachten om van uw gerenoveerd gazon te genieten. Als u het gazon hebt gerenoveerd met behulp van doorzaaien, kunt u het direct gebruiken en het gras maaien zoals altijd", zegt Karlsson.