From Professionals


Het perfecte speelveld

Een verbluffend perfect gazon aanleggen is één ding. Maar hoe zorg je ervoor dat het gras een leven lang wedstrijden, sporten en tuinieren overleeft zonder flinterdun te worden? Kan dat eigenlijk wel? We zochten de beste prof in de sector op om die vraag te beantwoorden.

Jonathan Calderwood is hoofd terreinbeheer van Parc de Princes, thuisbasis van voetbalclub Paris Saint Germain (PSG). Jonathan weet alles van de aanleg en het onderhoud van een perfecte grasmat - en weet ook hoe belangrijk het is om dit te doen.

“Het veld is het eerste wat supporters zien als ze het stadion binnenkomen en het is het eerste waarover de spelers klagen als ze een wedstrijd verliezen. En omdat andere evenementen dan voetbal belangrijk zijn om een stadion rendabel te houden, is de kwaliteit van het veld ook in dat opzicht van belang. Met andere woorden: het veld is een cruciaal bedrijfsmiddel”, aldus Jonathan.

Baas van de sterren

Jonathans positie betekent dat hij bepaalt hoe het veld wordt verzorgd en onderhouden, wanneer het wordt gebruikt en door wie. Het is dus niet de trainer of de manager die beslist of Ibrahimovic, Cavani en Thiago het veld op mogen, nee, het hoofd terreinbeheer is de baas.

Voordat Jonathan via headhunting bij PSG terechtkwam, werkte hij jarenlang als terreinbeheerder voor Aston Villa in de Engelse Premier League. Daar werd hij zowel in 2009 als in 2012 gekroond tot English Premier League Groundsman van het jaar. Daarnaast is Jonathan voorzitter van de ESSMA(European Stadium & Safety Management Association), een groep deskundigen op het gebied van veldbeheer, die tot doel heeft stadions en hun terreinpersoneel te ondersteunen met ervaring en kennis van zaken.

Tips van Jonathan Calderwood voor het perfecte gazon:

 • De juiste grond. Graswortels hebben lucht en ruimte nodig om goed te kunnen groeien. De grond moet goed gedraineerd, voedend, licht en zanderig zijn, zo los dat de graswortels zich gemakkelijk kunnen uitspreiden en absorberend genoeg om water te vast te houden. Daarnaast moet de grond rijk genoeg zijn om de plant van voedingsstoffen te voorzien.
 • De juiste hoeveelheid water op het juiste moment. Zoals de meeste andere planten heeft gras zonlicht, lucht, water en voeding nodig om te kunnen gedijen. Een grondregel is dat u uw gazon beter nu en dan een flinke plens water kunt geven, dan met de regelmaat van de klok een beetje. De laatste methode is geschikter als u kortgeleden nieuw gras hebt ingezaaid.
 • Doorlopende bemesting. Een gazon heeft altijd honger en moet voortdurend worden bemest. Het is belangrijk om te beginnen met grond die rijk is aan voedingsstoffen en meststof te blijven toevoegen, zodat het gras een steuntje in de rug krijgt en uitgroeit tot een sterk en gezond gazon.
 • Maai verstandig. Maai het gras niet te kort, niet korter dan een derde van de lengte van de spriet, en maai vooral vaak. De ideale lengte voor het gemiddelde gazon is drie tot vier centimeter. Maai niet in droge perioden als het gras veel te verduren heeft, want dat remt de groei en maakt het herstel moeilijker. Zorg ook dat de messen van de maaier scherp zijn.
 • Verticuteren. Door het gazon te verticuteren wordt compacte grond losser en kan het water dieper doordringen, waardoor de wortels dieper in de grond groeien. Dit maakt bovendien ruimte in de grond, waardoor lucht, water en voedingsstoffen gemakkelijker kunnen doordringen. U kunt een verticuteermachine huren of een hoveniersbedrijf de klus laten klaren.
 • Ontmossen. Mos kan schadelijke insecten en ziekten herbergen en met ongezonde hoeveelheden mos in het gazon kunnen water en voedingsstoffen de wortels niet meer bereiken. Gebruik een ontmosser of vraag een hoveniersbedrijf het mos te bestrijden.

Gerelateerde artikelen

 • Chainsaw T540i XP and 540i XP on logs
  Van professionals

  Live online Q & A Husqvarna Professional

  Speciaal voor groenprofessionals organiseert Husqvarna live online Q&A-sessies over accumachines en robotmaaiers. Elke sessie wordt op twee momenten gegeven. Tijdens deze bijeenkomsten worden alle vragen rondom professionele accumachines en professionele maairobots beantwoord. Deelname is gratis, aanmelden kan gemakkelijk per e-mail.

 • 525 Grass Trimmer, Melissa McPherson
  Van professionals

  Hovenier Melissa McPherson over de Husqvarna 525 trimmer: "Ik kan zonder moeite de hele dag doorgaan"

  Ergonomie, besparing van brandstof en een machine die plezierig is om mee te werken. Dat zijn de dingen die het waard maken om te steggelen over de Husqvarna 525 trimmer, aldus hovenier Melissa McPherson. "Mijn leerling en ik hebben er elke dag woorden over", zegt Melissa McPherson en voegt eraan toe: "Ik win altijd".

 • Testimonial Holland Hedgetrimmer
  Van professionals

  "De machines kunnen een bedrijf maken of breken"

  Booiman Tuinen BV is a modern, middelgroot en succesvol hoveniersbedrijf. Het bedrijf bestaat 18 jaar en heeft 21 medewerkers. Dit is hun mening over het belang van betrouwbare machines.