Usage


Hoe u uw bosmaaier optimaal gebruikt

Als u gaat trimmen/maaien, is een bosmaaier het meest veelzijdige gereedschap. U vindt hierna een aantal tips om veilig en doelmatig te werken met uw Husqvarna-bosmaaier.

Als u van plan bent om een groot gebied te trimmen/maaien, kunt u het beste eerst een werkplan maken. Zo hoeft u tijdens het werk niet te stoppen en te bedenken wat de volgende stap moet zijn. Dat bespaart u veel tijd. Loop altijd zo systematisch dat u op tijd terug bent voor de volgende tankbeurt. Als u op een heuvel werkt, begin dan onderaan en werk geleidelijk naar boven in plaats van andersom.

Veiligheidsuitrusting

Draag altijd beschermende kleding als u met een bosmaaier werkt, zoals:


De voorbereiding

Maak er een gewoonte van om, voordat u begint, eerst het mes of de snijuitrusting te controleren op zichtbare scheuren of barsten, en ervoor te zorgen dat:
  1. de borgmoer en de tankdop goed vastgedraaid zijn
  2. de beschermkap niet beschadigd is
  3. de gashendel, stopknop en geluiddemper naar behoren werken
  4. het mes niet roteert als het apparaat stationair draait
  5. het draagstel comfortabel zit en de panieksluiting werkt

Aan de slag

Zorg ervoor dat er niemand dicht in de buurt komt als u aan het werk bent. Houd een afstand van ten minste 10 meter aan. Plaats het apparaat op de grond op een vlak oppervlak met het snijgedeelte afgewend van omringende objecten. Duw het apparaat met één hand, niet met uw voet, naar beneden en grijp met uw andere hand de starthendel. Trek langzaam aan de hendel totdat u weerstand voelt en geef dan een harde en snelle ruk. Zet de choke terug zodra het apparaat start.

Het draagstel

Door een steunend draagstel te gebruiken, verdeelt u het gewicht van de bosmaaier gelijkmatig en blijft u beter in evenwicht. Het apparaat voelt lichter aan en u manoeuvreert gemakkelijker. Het draagstel is voorzien van een panieksluiting, zodat u in geval van nood de bosmaaier ogenblikkelijk kunt laten vallen. Zorg ervoor dat u weet hoe dit werkt voordat u aan de slag gaat.
Als u het draagstel zo hebt aangepast dat het comfortabel past, is het tijd om de bosmaaier af te stellen. U kunt drie dingen afstellen, zodat u optimaal veilig en doeltreffend te werk kunt gaan:

Hoe u de bosmaaier afstelt

Als u het draagstel zo hebt aangepast dat het comfortabel past, is het tijd om de bosmaaier af te stellen. U kunt drie dingen afstellen, zodat u optimaal veilig en doeltreffend te werk kunt gaan:
  1. Draagoog. Wanneer u de handgreep loslaat, moet het snijblad licht op de grond rusten. Pas het draagoog op de steun zodanig aan dat u de juiste balans bereikt. Zorg dat de tank halfvol is voor het beste resultaat.
  2. De stuurboom. De stuurboom kunt u eenvoudig zijwaarts aanpassen. Zorg ervoor dat de stuurboom recht voor uw armen wordt geplaatst.
  3. De handgrepen. Stel de handgrepen zo af dat de hoek met uw elleboog ongeveer 120° is als de bosmaaier vrij hangt. Pas op dat u de handgrepen niet kantelt, want dan komt de bosmaaier te dicht bij uw lichaam.
Brushcutter with a harness

Onderhoud en service

Met een goed geslepen mes werkt u veel doelmatiger. Vijl het mes daarom redelijk vaak, bij voorkeur na elke tankbeurt. Het apparaat gaat ook langer mee als u het regelmatig onderhoudt. Neem contact op met de plaatselijke Husqvarna-dealer [koppeling naar dealerzoeker] als u zelf geen tijd hebt om dit te doen. Het is de moeite waard.

Gerelateerde artikelen