Onderhoud


Tips van Husqvarna voor de verzorging van uw gazon - hoe u de bodem bewerkt

De grond in uw tuin is een levend organisme dat lucht, water en voeding nodig heeft. Als u een gezonde tuin wilt, moet de grond worden bewerkt. Daarom hebben we een leidraad samengesteld.

Na verloop van tijd wordt de grond onder uw gazon of in uw bloemperken minder gezond. De grond kan te compact worden. Dit betekent dat de kleine luchtholtes onder het oppervlak worden samengeperst, waardoor de grond zijn structuur kwijtraakt. Water en voedingsstoffen kunnen dan niet meer in de grond dringen, waardoor wortels moeilijk kunnen groeien en planten niet kunnen gedijen. Dit betekent dat u de grond moet bewerken, dus de grond omspitten en voedingsstoffen of grondverbeteraars, zoals mulch of humus, toevoegen zodat de grond weer lucht krijgt. Bij het spitten kunt u verschillende technieken uitproberen:

Spitten

De eenvoudigste manier om de grond eerste hulp te geven, is een spade pakken, spitten, de grond omkeren en in kleinere stukken hakken. Voeg waar nodig voedingsstoffen en humus toe aan de grond en doe alle grond weer terug.

Enkel spitten

Bij enkel spitten dekt u het tuingebied gelijkmatig af. Verdeel het gebied in stroken en graaf een smalle geul (ongeveer 25 tot 30 centimeter breed en één schoplengte diep). Schep de grond opzij en laat de geul leeg. Ga naar de volgende strook, verwijder dezelfde hoeveelheid grond uit de strook en gooi deze in de eerste geul, waarbij u grote klonten grond kleiner maakt. Ga zo verder met spitten en grond verplaatsen totdat u de hele tuin hebt doorgewerkt. Ten slotte vult u de laatste geul met de grond die u uit de eerste geul hebt geschept.

Oppervlaktebewerking

Een ondiepe bewerking is wellicht voldoende voor grond die niet te compact is. Gebruik hiervoor een getande hark of een schoffel en probeer de structuur van de grond dieper dan 5 tot 8 centimeter niet te verstoren.

Niet spitten

Een gazon dat in goede conditie is, hoeft niet noodzakelijkerwijs te worden omgespit. Dan is het voldoende om lagen organisch materiaal tot een diepte van 6 tot 10 centimeter te mulchen. Als het tijd is om te planten, hark dan de mulch eerst weg voordat u gaat zaaien.

Wanneer u niet moet spitten

Als de grond erg vochtig is, kunt u beter niet spitten. Anders kan de grond beschadigd raken.

Vergeet niet dat het sleutelwoord altijd ‘los’ is. Planten hebben mineralen, lucht, water en organische stoffen nodig om te kunnen groeien en bloeien. Dit bereikt u het beste door de aarde te bewerken, de grond te keren en humus toe te voegen.

Gerelateerde artikelen

 • Automower X-line Led Lights
  Onderhoud

  Trakteer uw Husqvarna Automower® op een all-inclusive winterverblijf

  Geef uw Automower® een goede service voordat u hem in de winterrust plaatst bij een van onze Husqvarna-dealers. Ze zullen het opslaan en ervoor zorgen dat het opgeladen en klaar is wanneer het nieuwe seizoen aankomt.

 • 450X (hero modell)
  Onderhoud

  Veelgestelde vragen over robotmaaiers

  Veel gestelde vragen over de Automower®

 • Onderhoud

  De robotmaaier van Husqvarna installeren

  Een Husqvarna Automower® draait om gebruiksgemak en dat wordt onmiddellijk duidelijk als ook het installatieproces is afgerond. Een robotmaaier van Husqvarna installeert u in een handomdraai.